Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiş bir topluluktur.

Genel anlamda yapay zeka ve bilişim sektörünün ilgi duyulan ve talep edilen alanlarıyla ilgili oluşturulabilen imkânlar dahilinde faaliyet göstermektir. Bu alanların içeriklerini, öğrenciler tarafından eğitim ve kariyer hayatları ile harmanlayacak hâle getirip bu hedefte eğitimler, etkinlikler, söyleşiler, yarışmalar düzenleyip grup çalışmalarıyla faaliyetler göstererek öğrencilerin hedeflediği yerlere gelmesinde büyük katkılar sağlamayı amaçlar.
 

Bize Ulaşın

contact@hacettepeaiclub.com

Makale

Yapay Zeka Sanatçılar İçin Avantaj Mıdır?

Yakın zamanda beta olarak yayınlanan ve kullanıcıların deneyimine sunulan Nvidia Canvas, yapay zeka kullanarak yeryüzü manzaraları yaratmamızı sağlıyor. Basit fırça darbeleriyle oldukça gerçekçi, yaratıcı ve büyüleyici görseller elde edebiliyoruz. Peki yapay zekanın sanat ile bu kadar iç içe olması sanatçılar için bir avantaj mıdır?

Teknoloji geliştikçe insanların gelecekteki rolü aklımıza bazı zor soruları getiriyor. Makineler insan iş gücünün yerini alabilir mi? İnsan, hızla öğrenen makinelerle nasıl başa çıkabilir? Veya konumuzla alakalı olarak yapay zeka gerçekten “yaratıcı” mı? Yapay zekanın ürettiği sanat ile estetik nasıl bir evrim geçirebilir? Yapay zekayla üretilen eserlerin artmasıyla sanatın değeri “ucuzlayabilir” mi gibi sorular ve daha fazlası karşımıza çıkıyor.

Yapay zekanın tek başına sanat yapması ile sanatçının yapay zeka yardımıyla sanat eseri oluşturması oldukça farklı şeyler. Neredeyse her alanda teknolojinin yardımımıza koştuğu bir çağ içerisindeyiz. Bu çağda sanatçıların da yapay zekanın yardımını alması kadar doğal bir şey olamaz. Buna örnek olarak birçok dijital programı verebiliriz. Ve Nvidia Canvas yakın zamanda en çok dikkat çeken programlardan birisi. Daha kolay bir şekilde görsel hazırlamak, sınırları zorlamak, zamandan tasarruf etmek gibi birçok avantajı olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta teknoloji elimiz, fırçamız, enstrümanımız gibi kullanmamız gereken bir araç.

Nvidia Canvas programından biraz daha bahsedecek olursak içerisinde Adobe programlarını anımsatan paneller bulunuyor. Bu panellerin ilkinde su, bulut, kaya, ağaç gibi materyaller var. Seçeceğimiz materyalleri bir fırça gibi kullanabiliyoruz. Ve yapacağımız eskizler gerçek hayattan birer manzaraya dönüşüyor. Programdaki diğer bir panel ise görselin temasını belirliyor. Yani yapacağımız işin gece, gündüz, kurak, doğal ya da dramatik gibi hangi temaya sahip olacağını seçip istediğimiz zaman değiştirebiliyoruz. Hatta yeni güncellemesi ile kendi yüklediğimiz görsel benzeri bir eser yaratmamız da mümkün.

Nvidia Canvas programından bir ekran görüntüsü

Nvidia Canvas’ın bir diğer şaşırtıcı yönü ise yarattığımız görsellerin oldukça kaliteli ve detaylı olması. Yapay zeka ile çalışan benzer program ve uygulamalara kıyasla çok daha iyi sonuçlar elde edilebildiğinden birçok konsept sanatçısının ilgi odağı olmuş durumda. Filmler ve dijital sanat eserleri için arkaplan oluşturmak için çok ideal bir program.

Nvidia Canvas’ı sadece konsept sanatçıları ve dijital sanatçılar değil, farklı alanda çalışanlar, yaratıcı işler yapmayı sevenler ve daha birçok insanın kullanması hedefleniyor. Çünkü düşünceleri görselleştirmeyi oldukça pratik bir hale getiriyor.

Nvidia Canvas ile bir görsel hazırladığımızı varsayalım, bu görseli ne yapabiliriz? Nvidia canvas görselinizi Adobe Photoshop dosyası olarak kaydedip dışa aktarmanıza olanak sağlıyor. Böylece görselinizi Adobe programları ile geliştirip değiştirebilirsiniz. Ya da diğer çalışmalarınızla birleştirebilirsiniz. Hatta Nvidia Canvas ile yaptığınız çalışmalarınızın öne çıkmasını isterseniz #StudioShare etiketi ile paylaşmanız yeterli olacaktır.   

Not: Nvidia Canvas’ı her bilgisayarda kullanmak mümkün değil maalesef. Kendi sitesinden sistem gereksinimlerini kontrol etmenizde fayda var. Şimdilik sadece NVIDIA GeForce Rtx, NVIDIA RTX,  ya da TITAN RTX GPU ekran kartları Nvidia Canvas’ı destekliyor.

Kaynakça

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/202464

https://blogs.scientificamerican.com/observations/can-ai-create-true-art/

https://www.christies.com/features/A-collaboration-between-two-artists-

one-human-oneamachine-9332-1.aspx

https://www.nvidia.com/en-us/studio/canvas/

Nvidia Canvas, www.nvidia.com

Yazar

Çağlanur Bilmez

Bir yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir