Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiş bir topluluktur.

Genel anlamda yapay zeka ve bilişim sektörünün ilgi duyulan ve talep edilen alanlarıyla ilgili oluşturulabilen imkânlar dahilinde faaliyet göstermektir. Bu alanların içeriklerini, öğrenciler tarafından eğitim ve kariyer hayatları ile harmanlayacak hâle getirip bu hedefte eğitimler, etkinlikler, söyleşiler, yarışmalar düzenleyip grup çalışmalarıyla faaliyetler göstererek öğrencilerin hedeflediği yerlere gelmesinde büyük katkılar sağlamayı amaçlar.
 

Bize Ulaşın

contact@hacettepeaiclub.com

Makale Video

Yapay Zeka Kariyer Sohbetleri: Güven Orkun TANIK

Hacettepe Yapay Zeka Topluluğu olarak geçmişte Arçelik ve HAVELSAN’da çalışmış, günümüzde ise TUSAŞ’ta Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi müdürü olan Güven Orkun TANIK  ile yaptığımız röportaj.

Dilerseniz röportajın video haline buradan ulaşabilirsiniz.

Kendinizi ve yapay zeka kariyerinizi anlatabilir misiniz?

Şu anda TUSAŞ’ta Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi müdürüyüm. Görevim ise şirketimize ve milletimize yararlı olduğunu düşündüğümüz tüm yapay zeka projelerini bulmak ve uygulamaya geçirmek. Bir süre Arçelik’te, bir süre de HAVELSAN’da çalıştım. Öğrenimimi ise ODTÜ’de gerçekleştirdim. Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliğinde çift anadal, ardından da master ve doktora yaptım.

Yapay zeka alanına ilginiz nasıl başladı? ODTÜ’de gördüğünüz multidisipliner bir eğitimden sonra yapay zeka alanını seçmenizde ne etkili oldu?

Elektrik Elektronik Mühendisliğine yönelmemin temel sebebi matematikle ilgili kendime kanıtlayacak şeyler olmasıydı ve zaten yapay zeka dediğimiz sistemin temeli matematik. Yapay zeka, bilgisayar mühendisliğinden daha çok matematik bilgisi gerektiriyor çünkü içinde istatistikten ve veri analitiğinden birçok şey barındırıyor.

Geçmişte yapay zeka derseri de almıştım, o zamanki yapay zeka şu ankine göre çok farklıydı, işlem gücü açısından daha basit sistemlerle çalışıyorduk. Zamanla her şey evrildi, tecrübelerim beni yapay zeka alanına yönlendirdi. Masterım yapay zeka alanında olmamasına rağmen üniversite boyunca aldığım dersler beni yapay zeka alanına hazırladı ve doktoramı bu alanda yaptım.

Lisans eğitiminde alınan dersler yapay zeka mühendisliği için yeterli mi, yüksek lisans bu alanda bir gereklilik mi?

Yapay zeka gibi alanlarda ne lisans ne de yüksek lisans eğitimi yeterli değildir. Sürekli çalışmak kendimizi geliştirmek gerekir.

Yapay zeka çok dinamik bir alan, bu alanda kendinizi güncel tutmak için neler yapıyorsunuz?

Akademik çalışmaları sürekli takip ediyorum. Yapay zeka, geçmişin teknolojilerinin aksine sivil alanda gelişen, daha sonrasında askeri alana geçen bir alan. Aynı zamanda, özellikle son yıllarda şirketler, akademiye göre önde gidiyor. Makaleleri takip etmek mutlaka gerekiyor ama makalelerin birçoğunda da şirketlerin damgasını görüyoruz. Yapay zekanın gelişimi artık o kadar hızlandı ki sürekli yeni makaleleri okumamız, yeni yayınlanan kodaları denememiz, yapılan değişiklikleri görmemiz, anlamaya çalışmamız, bazı yerlerde de blogları takip etmemiz gerekiyor. Yapay zeka zor bir alan; sürekli çalışmamız, zinde olmamız gerekiyor.

Yapay zeka mühendisleri ne iş yaparlar, kodlama bu mühendisliğin ne kadarını oluşturuyor?

Kodlama bu alanın önemli bir kısmını oluşturuyor ancak herkesin kodlama yapmasına gerek yok. Bir projede kodlama yapmak, yapay zeka oluşturmak dışında veri toplama, veri hatlarını oluşturma, işlemleme gücünü oluşturma ve test etme gibi birçok şey daha gerekiyor. Veriyi toplamak, düzenlemek ve işe yararlılığını kesinleştirmek işin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

TUSAŞ’ta yapay zekayı aktif olarak kullanıyor musunuz, hangi projelerde kullanılabilir?

Yapay zekayı iki temel uygulama şekli var: Bunlardan ilki insanın becerilerini ve kapasitesini arttırma, ikincisi ise olayda varlığını yani yükünü azaltma. Bu iki şey TUSAŞ’ın üretim, test ve planlama gibi birçok alanında kullanılabilir.

Yeni açılan Yapay Zeka Mühendisliği Bölümleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

TUSAŞ olarak bu bölümdeki öğrencileri destekliyoruz. Haccettepe Üniversitesi’nde bu bölümde okuyan en başarılı öğrencilere ücretli staj imkanımız var. Ayrıca İTÜ’yle de akademik çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar da bu alana ve bu bölümde okuyan insanlara ne kadar inandığımızı gösteriyor.

TUSAŞ Yapay Zeka ve Makine Öğrenme birimine stajer öğrenci alıyor musunuz?

Evet, stajyer alımımız var. Hatta pandemiden önceki dönemde çalışan sayısından fazla stajyerimiz vardı, olabildiğince bu insanları gerçek projelerde de çalıştırıyoruz.

Kariyerini yapay zeka alanına yönlendirmek isteyen öğrencilere neler önerirsiniz?

İnternette bo bol kaynak, örnek ve açıklama var; bunlardan yararlanabildiğiniz kadar yararlanın. Bir işi elinizi kirlettikçe, kullandıkça, uyguladıkça öğreniyorsunuz. Sistemleri uygulamadan başkalarının düştüğü hatalara düşebilirsiniz, bu hatalara öğrenciyken düşmek en güzeli. Kısacası tavsiyem interneti bol bol kullanmanız.

Yapay Zeka Kariyer Sohbetleri serimizin önceki yazısı için tıklayabilirsiniz.

Yazar

Beren Bilgin

Bir yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir