Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiş bir topluluktur.

Genel anlamda yapay zeka ve bilişim sektörünün ilgi duyulan ve talep edilen alanlarıyla ilgili oluşturulabilen imkânlar dahilinde faaliyet göstermektir. Bu alanların içeriklerini, öğrenciler tarafından eğitim ve kariyer hayatları ile harmanlayacak hâle getirip bu hedefte eğitimler, etkinlikler, söyleşiler, yarışmalar düzenleyip grup çalışmalarıyla faaliyetler göstererek öğrencilerin hedeflediği yerlere gelmesinde büyük katkılar sağlamayı amaçlar.
 

Bize Ulaşın

contact@hacettepeaiclub.com

Makale Video

Yapay Zeka Kariyer Sohbetleri: Ertunç Okay AKÇA

Hacettepe Yapay Zeka Topluluğu olarak, sektörde uzun süre yazılımcı ve IOS Developer olarak çalışan ve Almila AI’ın kurucusu olan Ertunç Okay Akça ile yaptığımız röportaj.

Dilerseniz röportajın video haline buradan ulaşabilirsiniz.

Yapay zekaya ilginiz ne zaman başladı, kendinizi yapay zeka alanında nasıl geliştirdiniz?

Yazılıma ilgim ilkokulda başladı, okuluma web yazılım geliştirmiştim ancak lisede yazılımla pek ilgilenmedim. Yaz tatillerinde para kazanmak için wab yazılım üzerine çalışmalarım olmuştu. Üniverside ise şimdiki mesleğimle ilgili bir yer okumadım, ODTÜ Fizik istememe rağmen ailevi olaylardan dolayı Gazi Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama bölümüne girdim. Bölümün benim için yanlış bir bölüm olduğunu anlayınca üniversite ile ilişiğimi kesip yazılımcı olarak işe girdim. Şansın da etkisiyle Sudi Arabistan’da büyük bir projede çalıştım ve bu proje benim ilk diplomamdı , bu iş sayesinde sektörde rahat iş bulmaya başladım. Hedefim üniversite mezunu olmayanlara devletin destek vermemesinden dolayı girmemin çok zor olduğu Teknopark’ta yazılımcı olmaktı. Bu zor hayal gerçekleşti ve Teknopark’ta güzel bir firmada çalışmaya başladım. O sıralarda Almila serüvenim başladı. Big Data ile ilgileniyordum, sosyal medyadan data toplamaya başladım. Amacım firmalara analiz çıkarabilmekti. İlk topladığım datalar: gittikleri yerler; beğendikleri kitaplar,müzikler ve filmlerdi; bunlar sayesinde “Şu mekana giden insanlar ne dinliyor?” gibi sorulara cevap veren korelasyonlar yakalamaya çalışıyordum. Bunlarla uğraşırken akademisyenlerin bu datayla ilgilendiklerini ve bunların derin öğrenme için çok iyi bir data olduğunu fark ettim. Derin öğrenmeye uzun süre çalıştım, beni zorlamasına rağmen sonunda öğrendim.

Üniversitenin, öğrencilerin öğrenecekleri şeyleri anlamasını sağlayan bir hazine olduğunu düşünüyorum. Ben kendi başıma öğrenmeye çalıştığımdan dolayı çok zorlandım. Seminerleri ve bununla ilgili eğitimleri düzenli olarak takip ediyordum. Öğrenme sürecimde seminerlerin çok faydası oldu.

Türkiyedeki yapay zeka girişimciliği süreciniz nasıldı?

O zamanlar hâlâ Almila’yı şirketleştirmeyi düşünmüyordum, hobi olarak yaptığım bir projeydi ancak derin öğrenme ve makine öğrenmesi ile ilgili çalışmak istememe rağmen çalışma imkanları çok fazla değildi. Bu alanda çalışmak istediğime karar verdiğimden dolayı da kendi startup’ımı kurmaya karar verdim.

Almila AI ne amaçla üretildi?

İnsanların kendilerini keşfetme serüveninde onlara yardımcı olabilecek bi asistan oluşturmak istiyorum. İnsanlar için müzik ve film öneriyor. İnsanlara yardım edebilmek için onların Almila’ya yakın hissedebilmesi, Almila’nın onlarla konuşabilmesi gerekiyor. Belli datalarla insanları öğrenen bir yapay zeka geliştirmeyi istiyoruz.

Yapay zeka çok dinamik bir alan, kendinizi bu alanda nasıl güncel tutuyorsunuz?

Olabildiğince seminerlere katılıyorum. Seminerleri ve yapay zekayla ilgili platformları, toplulukları takip ediyorum.

Motivasyonunuzun düştüğü anlar oldu mu, olduysa ne yaptınız?

Özellikle derin öğrenmeyle ilgili çalışmaya başladığımda öğrenme sürecim sıkıntılı geçmişti. Motivasyonumu tekrar kazanmamı sağlayan şey ise kendimi, kendime kanıtlama isteğiydi. Başardıkça daha da iyisini başarabilirim diyerek motive oldum.

Son yıllarda açılmaya başlayan Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bölümün açılacağını ilk duyduğumda çok sevindim. Böyle girişimler olması çok güzel ancak tekniğe çok fazla yoğunlaşıldığını düşünüyorum. Yapay zeka disiplinlerarası bir alan. Sadece derin öğrenme ve makine öğrenmesi üzerine değil aynı zamanda içerdiği diğer alanların da üzerine düşülmesi gerektiğine inanıyorum.

Ülkemizde yapay zekaya ve bu alanda çalışanlara bakış açıları nasıl, sizin karşılaştığınız tepkiler ne oldu?

Bence şu an yapay zekanın ne olduğunu oturtabilmiş değiliz ama pandemi dönemiyle inanılmaz bir değişim başladı. “Pandemiyle birlikte dünya eskisi gibi olmayacak.” diyorlardı, ben bilişimin eskisi gibi olmayacağının farkındayım. Yapay zeka sürekli gelişiyor ve devlet de destek veriyorb Ben Türkiye’de yapay zekanın iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

İleride yapay zekaya yönelmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Yapay zekayı kütüphaneler aracılığıyla değil, kendi kendilerine keşfederek öğrenmelerini tavsiye ederim.

Yazar

Beren Bilgin

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.